Kozeen Shiwan jättikohun keskellä – julkkiskokeilta suorat sanat: ”Aika helvetin…”

Kozeen Shiwan jättikohun keskellä – julkkiskokeilta suorat sanat: ”Aika helvetin…”

Kape Aihinen, Akseli Herlevi ja Sirly Ylläsjärvi sivaltavat mielipiteensä Seiskalle.

Kohukokki Kozeen Shiwan on puhuttanut viimeisen viikon ajan isosti.

Videolla huippukokki Linnea Vihosen kalakeittovinkit:

Valtaisa ralli lähti liikkeelle, kun kohukokki Kozeenin Michelin-palkittu ravintola The Room sulki yllättäen ovensa. Ökyravintolan tiedotteen mukaan Michelin-puljun toiminta on keskeytynyt toistaiseksi.

Helsingin Sanomat on kertonut osan työntekijöistä jättäneen ravintolan jo ennen sen sulkemista, koska he olivat tyytymättömiä ravintoloitsijan käytökseen.

Monoa saanut ex-keittiömestari on haastanut ravintolan oikeuteen laittomasta irtisanomisesta. Kozeen itse on selitellyt sotkua uupumuksellaan.

– Siinä vaiheessa, jos sä heräät aamulla ahdistuskohtaukseen ja oksennat ja panikoit, etkä halua mennä työpaikalle, niin mun mielestä se on hyvä merkki laittaa stop kaikelle, Kozeen tilitti MTV:lle.

Nyt puhuu Kape

Mediassa olleiden tietojen mukaan Kozeen olisi myös vaatinut salassapitosopimusta työntekijöiltään.

Ravintoloitsijan oikeuteen haastanut ex-kokki arvelee saaneensa monoa, koska ei suostunut kirjoittamaan salassapitosopimusta.

Tuntuisi todella oudolta vaatia sitä erikseen työntekijöiltä.

Seiska teki soittokierroksen tunnetuille kokeille ja kysyi, onko moinen salassapitokäytäntö yleinen suomalaisissa huippukeittiöissä.

– Se on mulle aika vieras käsite. Ei ole ollut mitään salassapitohommia. Resepti on resepti ja joku sen ruoan aina tekee, Robuston ja Rosterin keittiövelho Kari KapeAihinen sanoo Seiskalle.

– Ennemminkin haluaisin edistää avointa kulttuuria ravintola-alalla. Jos joku kysyy reseptiä, niin kyllä mä sen jaan.

”Tuntuisi oudolta”

Myös burgeriparoni Akseli Herlevi kummastelee salassapitosopimuksia.

– Meillä ei ole ollut työntekijöiden kanssa salassapitosopimuksia.

– Joillakin johtajilla ja joissakin projektitöissä niitä on ollut, mutta ei se ole mitenkään normikäytäntö. Tuntuisi todella oudolta vaatia sitä erikseen työntekijöiltä, Akseli sanoo suoraan.

Lapissa ihmetellään

Länsi-Lapissa ensimmäistä Michelin-tähteään metsästävä Sirly Ylläsjärvi on kollegoidensa kanssa samoilla linjoilla.

Ei meidän keittiötyömme niin vakavaa ole.

– Meillä on vaitiolovelvollisuus vain asiakkaisiin liittyen, sillä haluamme suojella asiakaskuntaamme, Elsa-ravintolan pyörittäjä tuumii.

– Mutta en ole kyllä laittanut mitään salassapitovelvoitetta. Ei meidän keittiötyömme niin vakavaa ole. Jaan reseptejä ihan mielelläni.

”Ihan helvetin…”

Kozeenin keittiöstä on kantautunut väitteitä, joiden mukaan ökykokki olisi huutanut työntekijöilleen ja käyttäytynyt muutenkin impulsiivisesti.

Moiset väitteet saavat Kapen kielenkannat löystymään.

Siksi heiltä on kysyttävä, miten voit, mitä kuuluu ja onko kaikki ok.

– Varsinkin tänä päivänä korostuu se, että henkilökunnasta täytyy pitää ihan helvetin hyvää huolta. Heitä kohtaan pitää olla avoin ja rehellinen.

– Mulle henkilökohtaisesti ravintolahenkilökunta on maailman tärkein asia. Muistetaan vielä se, että kokkeja on vähän ja duuni melko kuormittavaa. Siksi heiltä on kysyttävä, miten voit, mitä kuuluu ja onko kaikki ok.

”Voin olla Jortikka”

Kovana kiekkomiehenä Mr. Aihinen ottaa lätkätermit käyttöön. Hän vertaa hyvää ravintolaa jääkiekkojoukkueeseen ja itseään tunnettuun kiekkokoutsiin.

Mutta jos jengi voi huonosti, niin tuskin ravintolakaan voi hyvin.

– Se on joukkuepeliä. Voin olla vaikka minkälainen Hannu Jortikka, mutta jos jengi voi huonosti, niin tuskin ravintolakaan voi hyvin.

– Mitä taas henkilökohtaisiin suhteisiin tulee… Olen tavannut yhtiökumppanini vuonna 2005 Savoyssa. Me vedetään edelleen samat kokkivaatteet niskaan Robustossa ja Rosterissa. Suhteiden vaaliminen on syntymälahjani.