HS: Nyt puhuu kohukokki Kozeen Shiwan – tällainen vyyhti on kyseessä

HS: Nyt puhuu kohukokki Kozeen Shiwan – tällainen vyyhti on kyseessä

Michelin-tähdellä palkittu ravintola sulki ovensa yllättäen. Taustalla kuohuu.

Viimeisen viikon aikana The Room by Kozeen Shiwan -ravintola on pyörinyt otsikoissa kohun vuoksi.

Paikkaa pyörittävän huippukokki Kozeen Shiwanin ravintolatoiminnasta ja johtamistavoista on julkaistu erilaisia tietoja.

Ensin ravintolan anniskeluluvat olivat tapetilla, mutta lopulta kohun keskiöön nousivat henkilöstön negatiiviset kokemukset huippukokin käytökseen liittyen.

Nyt Kozeen on avannut sanaisen arkkunsa Helsingin Sanomille. Kokki pyytää artikkelissa anteeksi.

– Olen johtajana epäonnistunut. Olen koko sydämestäni pahoillani, ja osasyy, miksi haluan lopettaa, on se, että otan vastuun toimistani, hän kertoo Helsingin Sanomille.

Haastattelussa hän kertoo työtaakastaan, ahdistuksestaan sekä siitä, kuinka paloi viime vuonna loppuun. The Room -ravintola oli saanut puolessa vuodessa arvostetun Michelin-tähden, mikä toi paineita kokille.

– Kesäkuun lopussa menetin kyvyn johtaa, eikä enää ollut näkyvissä muuta kuin selviytymistila, hän muun muassa kommentoi.

Näin kaikki eteni

Viime viikon torstaina kokki ilmoitti, että hänen omistamansa Michelin-ravintola on suljettu toistaiseksi. 

Iltalehti uutisoi, että hittiravintolalta puuttuivat anniskeluluvat. Samana päivänä Iltalehti myös kirjoitti Shiwanin kommentoineen sulkemista sillä, että hänen "kuppinsa on täynnä" ja että sulkemisen syynä on hänen jaksamisensa.

Sen jälkeen Helsingin Sanomat selvitti, että ravintolassa käytetty menettely anniskelun suhteen olikin laillinen.

Sulkemisen taustasyyt alkoivat purkautua viime viikonlopun kynnyksellä.

Perjantaina Ilta-Sanomat julkaisi laajan artikkelin siitä, kuinka Kozeen Shiwanin käytöksestä paljastui synkkiä piirteitä. Hänen on väitetty käyttäytyneen epäasiallisesti työntekijöitään kohtaan. Kozeen on kiistänyt syytökset.

Vielä samana päivänä eli 22. elokuuta julkaistujen Helsingin Sanomien tietojen mukaan ravintolan sulkuun liittyy henkilöstön joukkopako.

Televisiostakin tuttu

Reilut kymmenen vuotta sitten Kozeen työskenteli Ask-ravintolassa, joka sai sittemmin Michelin-tähden. Askissa Kozeen oli vuoteen 2017 saakka. Sen jälkeen huippukokki on työskennellyt esimerkiksi Norjassa ja Belgiassa, sekä saanut mainetta pop up -ravintolaprojekteistaan.

Ravintoloidensa lisäksi Kozeen on tuttu monista vierailuistaan televisiossa. Vuonna 2020 hän kisasi Master Chef Suomessa muiden ravintola-alan ammattilaisten kanssa. 

Myöhemmin hän on piipahtanut ohjelmassa vuonna 2023 (ks. pääkuva), kun hän haastoi kisaajia valmistamaan huippuannoksensa juuri ennen kauden finaalia.

Tänään Michelin-kokki nähdään Viiden jälkeen -ohjelmassa MTV3-kanavalla kommentoimassa kohauttanutta ravintolakuviotaan.