Kozeen Shiwan, 28, kasvoi huippukokiksi räjähdysmäisen nopeasti – aluksi ideoille naurettiin: Olen saavuttanut enemmän kuin suurin osa suomalaisista!
Seiska kertoi aikaisemmin pakolaisena Suomeen tulleesta Kozeen Shiwanista, joka taisteli itsensä huippukoksi vaikeista taustoistaan huolimatta.
Kozeen oppi intohimon ruokaan jo Kurdistanissa, missä päivärytmi kietoutui syömisen ympärille. Silti kokkikouluun pääsy Suomessa ei ollut helppoa. Hän sai opiskelupaikan vasta kolmannella yrittämällä.
– Ehdin olla kokkikoulussa vain neljä kuukautta, kun voitin jo koulun kisat. Seuraavaksi toin Suomeen kokkioppilaiden Euroopan mestaruuden.
Voittokulku on jatkunut näihin päiviin saakka. Koulun jälkeen työpaikka löytyi Helsingistä ravintola Askista, joka on valittu Suomen parhaaksi. Siellä Kozeen yleni nopeasti keittiömestariksi.
– Kädenjälkeni näkyy ravintolassa selvästi, vaikka ideoilleni aluksi naurettiin. Huomasin kuitenkin pian, että halusin enemmän. Irtisanouduin ja aloitin oman projektini.
Kozeen julistautui ruokamaailman kapinalliseksi, jonka vallankumous tapahtuu I AM POP UP -illallisilla. Lehtien palstoilla kuhistiin ruokaspektaakkelista, joka järjestettiin Designmuseossa Helsingissä.
Tekemiään annoksia Kozeen kutsuu taiteeksi. Näyttämölle kannetaan esimerkiksi valkosuklaaseen dipattua, osterilta maistuvaa yrttiä, kanansydämiä ja raakoja viinirypäleitä, jollaisia kokki söi lapsena Kurdistanissa.
Kozeenin vimma välittyy niin lautasilta kuin lauseista. Hänen uhonsa saa toisen lahtelaisen suurmiehen Cheekin puheet kuulostamaan arkisilta.
– Sanoin jo kokkikoulussa, että jos Hans Välimäki ei saa kolmea Michelin-tähteä, niin minä saan. Olen saavuttanut viidessä vuodessa enemmän kuin suurin osa suomalaisista koko urallaan. Sori, me ei pelata samassa liigassa, Kozeen tylyttää.