Tämä oli kuningatar Elisabetin heikkous

Tämä oli kuningatar Elisabetin heikkous

Elisabet teki suuren poikkeuksen suklaajälkkärinsä kohdalla.

Kun kuninkaallisista tehdyt paljastukset ovat usein vähintäänkin synkkiä teemoiltaan, on virkistävää nähdä toisinaan myös iloista sisäpiiritietoa monarkian käänteistä.

Arkistovideo: Tällaisia ovat julkkisten lempi-irtokarkit

Iloa välittyy etenkin ammattikokki Darren McGradyn Youtube-videoista. Darren kertoo toimineensa Buckinghamin palatsissa kuningatar Elisabetin kokkina kaikkiaan 11 vuoden ajan.

Tuossa ajassa tutuksi tulivat kuningattaren suosikit alkuruuista jälkiruokiin. Kokilta kysyttiin aina ennen vierailua, mistä kuningatar piti ja ei pitänyt.

– Kerroimme aina eri hallituksille, että kuningatar rakasti suklaata. Hän oli suklaa-addikti. Hän rakasti tummaa suklaata – mitä tummempaa, sen parempaa, Darren kertoo.

Darren kohtasi poikkeuksellisen tilanteen, kun Elisabet opetti hänelle uuden reseptin käytyään vierailulla Australiassa.

– Hänelle tehtiin suklaamarkiisia, josta hän piti niin paljon, että pyysi reseptin ja halusi kokkien omassa keittiössään tekevän sitä, jotta hän voisi tarjoilla sitä omillekin vierailleen.

Darren kuvailee suklaamarkiisin olevan jäädytetty, mutta pehmeä suklaamousse, joka säilyy pakastimessa pehmeänä. Jälkiruoka on siis helppo tehdä hätävaraksi vieraita varten.

Kuningatar Elisabetin suklaamarkiisi, 8 annosta

200 g tummaa suklaata (60 % toimii parhaiten)

100 g suolaamatonta voita

100 g (n. 1,2 dl) sokeria

2 rkl kaakaojauhetta

3 kananmunan keltuaista

2 rkl brandya tai appelsiinimehua

300 ml kuohukermaa

Valmistus:

Vatkaa sokeri ja voi sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää kananmunan keltuaiset, brandy tai appelsiinimehu ja kaakaojauhe ja sekoita. Sulata suklaa erillisessä kulhossa ja jätä jäähtymään. Vatkaa kerma pehmeäksi. Vatkaa voi-kaakaoseos sulaan suklaaseen ja kääntele kermavaahto varovasti sekaan. Lusikoi tuorekelmulla vuorattuun leipävuokaan, peitä tuorekelmulla ja pakasta vähintään yön yli.

Pakastetun suklaamarkiisin voi tarjoilla esimerkiksi viipaloituna ja suklaalla koristeltuna.

Jälkiruoka säilyy pakastimessa kolme kuukautta.

Alla ohjevideo englanniksi.