Tämä jouluruoka on Vappu Pimiän pöydässä ehdoton: "Suosittelen tekemään edes kerran elämässä"

Vaikka Vappu on perinteikäs joulukokkaaja, hän paljastaa pitävänsä yllättävästä joululeivonnaisesta.
Lokakuussa uuden ruokakirjan Vappu jouluna julkaissut Vappu Pimiä hehkuttaa opusta, josta riittää reseptejä aina pikkujoulukaudesta uuteenvuoteen.
Katso videolta Vappu Pimiän vinkki kuuluisan jouluherkun valmistukseen:
Joulu on Vapulle äärimmäisen tärkeä juhlapyhä ja hän kokkailee joulupöytään lähes kaiken aina itse. Herkut ovat perinteisiä, mutta kirjasta löytyy myös ihania väripilkkuja kuten marinoidut puna-, kelta- ja raitajuuret sekä ginigraavattu siika.
Erityisesti Vapun joulupöydässä tärkeitä ovat sienisalaatti, kalat ja mädit. Lisäksi imelletty perunalaatikko on ehdoton.
– Jos sitä ei ole ikinä tehnyt itse, niin suosittelen kyllä tekemään edes kerran elämässä! Se on siis aivan mielettömän hyvää, Vappu ylistää Seiskalle.
Jouluhalosta synttärikakku
Vappu on kokenut ruuanlaittaja ja häneltä onkin ilmestynyt jo monta ruokakirjaa. Uuden tekeminen ei siis ole vaatinut hurjaa kehitystyötä, vaan juontaja sanoo sen syntyneen melko vaivatta. Kirjaa tosin kasattiin melkein vuoden päivät.
– Jouluun kuuluu niin paljon reseptejä, eli joitain niistä toki loin aivan varta vasten kirjaa varten.
Yksi tällaisista resepteistä oli Vapun jouluhalko. Kyseessä on perinteinen ranskalainen joululeivonnainen. Se on koristeellinen, kääretorttua muistuttava ja puuhalolta näyttävä möhkäle.
– Tyttäret ja heidän ystävänsä olivat siitä aivan ällistyneitä, kuinka hyvää se on.
Vapun aviomiehellä Teemulla oli synttärit marraskuun alussa, eikä sinne haluttu mansikka-banaanikermakakkua. Sinnekin toivottiin etukäteen jouluhalkoa tarjoiltavaksi ja se ajoi synttärikakun virkaa.
Yksi juhlapyhien herkuista on myös saaristolaisleipä, jonka Vappu valmistaa allaolevan ohjeen mukaisesti. Vappu sanoo Seiskalle saaristolaisleivän sopivan sekä jouluun että juhannukseen.
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
Leivän tekoon tarvitset:
1 l piimää
75 g hiivaa
9 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
3 dl leseitä (esim. 3-viljan)
3 dl kaljamaltaita
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
Vuoan voiteluun:
2 rkl voita tai öljyä
Sekä leivän voiteluun:
½ dl siirappia
½ dl vettä
Tee näin:
Lisää kädenlämpöisen piimän joukkoon hiiva ja sen jälkeen muut aineet. Älä vaivaa vaan sekoita.
Kaada sitten taikina voideltuihin suorakaiteenmuotoisiin leipävuokiin. Vuoan koosta riippuen saat 2-3 leipää.
Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa liinan alla tunnin verran.
Paista uunissa 2 tuntia 175 asteessa. Sekoita siirappi ja vesi keskenään ja valele muutaman kerran siirappivedellä paiston aikana.
Lähde: Vappu Jouluna (Otava, 2024)
