Seiska testasi Vappu Pimiän saaristolaisleivän reseptin – lopputulos yllätti

Seiska testasi Vappu Pimiän saaristolaisleivän reseptin – lopputulos yllätti

Vapun leipäohje eroaa muista, mutta onko se hyvä asia?

Seiska testasi Vappu Pimiän paljon puhutun saaristolaisleivän reseptin, jonka lopputulos yllätti.

Video: Vapun saaristolaisleivän resepti.

Tiivis ja lyhyehkö ohje löytyy Vappu jouluna -kirjan sivuilta ja sen valmistamista Vappu on esitellyt televisiossakin Maikkarilla.

Päätin kokeilla, valmistuuko reseptin avulla todella leipä, joka on "rapea ulkoa ja pehmeä sisältä", kuten Vappu itse sitä kuvailee.

Helppous epäilytti

Moniko edes omistaa nykyään leipävuoan? Sitä mietin, kun lähdin metsästämään kaupan hyllyiltä jotain käyttötarkoitukseen sopivaa.

Päädyin litran kokoisiin, suorakaiteen muotoisiin kartonkisiin paistovuokiin.

Reseptiä oli helppo seurata, mutta ainesosissa suola ja siirappi mainitaan vasta viimeisinä. Verratessani sitä muihin netistä löytyviin ohjeisiin, piimän ja hiivan yhdistämisen jälkeen mainitaan lähes poikkeuksetta heti suola ja siirappi. Vapun ohjeen alussa ovat piimä ja hiiva, sitten lisätään "kaikki muut aineet". Mitähän tästä tulee? En ole leiponut aikapäiviin.

Monissa muissa resepteissä myös suositellaan voitelemaan leipiä siirappi-vesiseoksella vasta paiston loppuvaiheessa. Vapun ohjeessa asia on muotoiltu vapaammin: "valele muutamaan otteeseen paiston aikana".

Paistoajaksi kerrottiin kaksi tuntia, mutta pidin omiani vain noin 1,5 tuntia, sillä tuntui, että leivät tummuvat muuten liikaa. Laitoin aivan loppuvaiheessa leivinpaperin leipien päälle, jotteivat ne saa liiaksi väriä.

Amatöörileipurille tämän reseptin yksinkertaisuus ja suoraviivaisuus herätti välissä epävarmuuden tunteita, mutta toisaalta; miksi tehdä urakasta sen vaikeampaa kuin se on. Vain lopputuloksella on väliä – muu on hienosäätöä.

Tältä se maistui

Lopullinen tuotos yllätti, sillä se muistuttaa ihan oikeaa saaristolaisleipää. Huh. Jos olisin pistänyt leivät metallivuokaan, ne olisivat kenties saaneet kohotessaan kauniimman, kumpumaisen kuoren.

Tumma kiiltävä pinta, rouhean ilmava sisus täynnä makua.
Tumma kiiltävä pinta, rouhean ilmava sisus täynnä makua.

Maistelun lomassa saa hyvän mielen, kun tietää tehneensä leivän joulupöytään itse.

Nautin leiväviipaleet porkkalan (vegaaninen vaihtoehto savukalalle) sekä ranskankermapohjaisen täytteen kera. Täytteessä kapriksia, sitruunamehua, tilliä ja valkopippuria.
Nautin leiväviipaleet porkkalan (vegaaninen vaihtoehto savukalalle) sekä ranskankermapohjaisen täytteen kera. Täytteessä kapriksia, sitruunamehua, tilliä ja valkopippuria.

Ohjeesta tuli kolme komean kokoista leipää, jotka tein kaksi päivää ennen jouluaattoa, jotta leipien maku ehtii tekeytyä kunnolla.

Säilytän niitä jääkaapissa kelmuun käärittynä ja yksi leivistä menee pakkaseen. Toivottavasti muistan syödä sen ennen juhannusta.

Tältä näyttää Vapun tekemä saaristolaisleipä.
Tältä näyttää Vapun tekemä saaristolaisleipä.