Näin juot teetä niin kuin Anssi Kela!

Näin juot teetä niin kuin Anssi Kela!

Anssi Kela paljastaa olevansa teen suuri ystävä.

Muusikko Anssi Kela, 51, kertoo omat suosikkitapansa nauttia teetä.

Kasvissyöjänä tunnettu Anssi Kela juo kahvin sijasta teetä. Artisti kertookin nyt omat tapansa ja vinkkinsä teen ystäville.

– Olen aina ollut teemäen mies, sumppi ei ole koskaan maistunut. Teenjuonti ei silti ole minulle mikään seremonia — en varmastikaan suorita sitä kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti. Tykkään kuitenkin omista teehetkistäni. Seuraavassa omat metodini, joilla valmistan kupposen kuumaa muutaman kerran päivässä, Anssi pohjustaa somekanavallaan.

Keikkareissuilla artisti kertoo tyytyvänsä teepusseihin, mutta kotona satsaavansa kunnolliseen irtoteehen. Anssilla on myös oma teesekoitus, johon tulee salviaa.

– Suosikkilaadut vaihtelevat, mutta nyt olen jonkin aikaa tehnyt omaa sekoitusta, johon miksaan Mary Greyta (Earl Grey -tyyppinen, laventelilla maustettu musta tee) ja kuivattua salviaa. Sekoitussuhteena kaksi hyppysellistä Mary Greyta, yksi salviaa.

– Muita kestosuosikkeja ovat appelsiininkukkatee (jota on myyty keikoillani KELA-labelilla), sekä genmaicha. Viime vuosina olen kuitenkin ollut enemmän kallellani mustaan teehen.

Anssi Kelan viikko sai ikävän käänteen – paljonkertova kuva

Valmistustapa ja kuppi

Valmistustapana Anssi käyttää harjaantunutta silmäänsä ja kokemusta.

– En katso haudutusaikaa kellosta, vaan teen väristä: nostan purut pois kupista, kun sävy näyttää oikealta. Eri laaduilla on omat sävynsä, ne oppii nopeasti näkemään. Juon samoista puruista yleensä kolme kupillista, haudutusaika on vain joka kerralla pidempi. Joistain teelaaduista tosin irtoaa vain kaksi kupillista. Riippuu tietysti myös siitä, miten paljon puruja käyttää.

Veden lämpötilalla on suuri merkitys teetä nauttiessa.

– Todella keskeinen asia on oikeanlämpöinen vesi. Vesi ei saa olla kiehuvan kuumaa. Erityisesti vihreä tee kärsii liian kuumasta vedestä, siitä tulee kitkerän makuista. Suosittelen vedenkeitintä, jossa on lämpötilanvalitsin. Minä lämmitän veden aina 80-asteiseksi, teestä ei silloin tule kitkerää. Lisäksi se on heti sopivaa nautittavaksi ilman, että hampaat palavat.

Nautintoon vaikuttaa myös tarjoiluastia.

– Viimeinen suositukseni liittyy kuppiin. Tee pitää ryystää sellaisesta kupista, jonka katselemisesta tulee hyvä fiilis. Minulla on erilaisia kuppeja, esim. Star Wars- ja kitara-aiheisia. Viime aikojen suosikkini on kuitenkin ollut kuvan RUN DMC -kuppi. Se on hiton asiallinen. Siitä tee maistuu.

Anssi Kelan lakanoihin liittyvä päivitys järkytti monia: "Joku jopa epäili..."

Anssi Kela julkaisi huikean luontokuvan – kokki Pipsa Hurmerinnalta selkeä ohje: ”Pataan!”