Tässä ovat Suomen kuuluisimmat reseptit – Vappu Pimiän simppeli kotiruoka, Nata Salmelan panoherkku ja legendaarinen avokadopasta

Tässä ovat Suomen kuuluisimmat reseptit – Vappu Pimiän simppeli kotiruoka, Nata Salmelan panoherkku ja legendaarinen avokadopasta

Tiesitkö, että uunifetapastalla on oma juhlapäivänsä? Julkkikset ovat laatineet tukun villitysreseptejä Antti Rinteen rasvaisesta pekonipasta Kape Aihisen hurmausannokseen. Oletko jo kokeillut?

Eräs suola kotikokkailussa ovat hauskat, keittiöintoilijoita villitsevät muotireseptit. Tässä seitsemän hulvatonta suomalaisesimerkkiä. Pasta on aina helppo ja näillä resepteillä saletisti maistuva ratkaisu. Viimeisenä on jälkkäriksi varattu outo yllätys, hittiresepti sekin.

1. Avokadopasta breikkasi rytisten

Muotireseptien ykkönen on toistakymmentä vuotta vanha avokadopasta Hanna ja Alexander Gullichsenin tapaan. Tämä oli villitysreseptien ensimmäinen, joka myös tyhjensi kauppojen hyllyjä avokadoista. Avocadopasta myös lisäsi tietoisuutta hankalan hedelmän oikeasta kypsyydestä ja käsittelystä.

Kuten muotireseptin kuuluukin, levisi myös avokadopasta blogeissa, Facebookissa ja muissa nettiverkostoissa. Lisäksi siinä on tarina. Vaikka resepti teki Hanna Gullichsenista kuuluisan, se oli hänen Alexander-puolisonsa resepti. Hanna muistutti Helsingin Sanomissakin "vain syöneensä sitä".

Alexander siis oli tarjonnut reseptiä Hannalle, joka ihastui sekä pastaan että sitä hänelle tehneeseen ravintoloitsijamieheen. Pari oli yhdessä toistakymmentä vuotta, mutta kaksi vuotta avocadopastareseptin julkaisun jälkeen he erosivat ystävyydessä. Hanna on nykyisin sukunimeltään Himanka.

Resepti on Hannan ja Alexanderin vuonna 2012 ilmestyneestä klassikoksi nousseesta, Otavan kustantamasta keittokirjasta Safkaa.

Avokadopasta

1 valkosipulinkynsi

½ chiliä (poista siemenet)

1 limetti

2 kypsää avokadoa

suolaa

mustapippuria

loraus oliiviöljyä

kourallinen basilikaa

kourallinen lehtipersiljaa

30 g (1 dl) raastettua pecorinoa

30 g (1 dl) raastettua parmesaania

400–500 g spagettia

 Voit tehdä kastikkeen suoraan tarjoilukulhoon, jossa kannat pastan pöytään. Pilko valkosipuli ja chili, laita ne kulhoon. Purista limetin mehu mukaan. Halkaise avokadot ja poista niistä kivet. Kuutio avokado kuoressaan ja kaiverra sisus ruokalusikan avulla kulhoon. Hienonna yrtit ja raasta juustot. Lisää suola, pippuri, oliiviöljy, hienonnetut yrtit, sekä pecorino- ja parmesaaniraaste.

Pistä homma sekaisin lusikan avulla, maista. Kastikkeessa tulee olla tarpeeksi suolaa, muuten lopputulos on mauton.

Keitä spagetti al dente hyvin suolatussa vedessä, ota talteen vajaa desi keitinvettä. Valuta pasta lävikössä.

Lorauta tilkka keitinvettä kastikkeen sekaan, ja pyörittele spagetti kastikkeen kimppuun.

Raasta päälle parmesaania ja rouhi myllystä mustapippuria. Tarjoa heti.

2. Kansallinen uunifetapastapäivä on 4. helmikuuta

Vajaat viisi vuotta sitten villitykseksi nousi Jenni Häyrisen resepti uunifetapastasta. Liemessä-blogissaan julkaisemansa reseptin Jenni keksi aamulla 4.2.2019, tuuppasi sen nettiin ja villitys oli valmis.

Reseptin ilmiöksi nosti varmasti sen helppous, kekseliäs ulkonäkö ja chiliä pehmentävän fetan sekä tuoreen tomaatin makuliitto.

Jennin blogi on muuten oiva lähde muillekin simppeleille ja raaka-aineitaan kunnioittaville resepteille. Ja uunifetapastan breikattua hän on julistanut helmikuun neljännen kansalliseksi uunifetapastapäiväksi.

Uunifetapasta

2 nälkäistä henkilöä

250 g hyvää pastaa esim. Rummo

200 g fetajuusto (käytin Pirkka Parhaat)

1 dl oliiviöljyä

1/2 punainen chilipalko

1 rasia kirsikkatomaatteja

pippuria, ripaus suolaa

tarjoiluun: basilikaa

3. Haluatko lihallisia iloja lähimmäisesi kanssa? Kokkaa Nata Salmelan panopasta!

Nata Salmela on Seiskastakin tuttu ruokaharrastaja, asuntosijoittaja, remontoija, äiti ja someammattilainen.

Nata Salmelan hauska tyyli näkyy myös hänen panopastareseptissään.
Nata Salmelan hauska tyyli näkyy myös hänen panopastareseptissään.

Reippaasti ja ronskisti esiintyvä nainen on kirjoittanut klassikoksi nousseen lihapullapastansa saatesanoiksi:

"Korvan takana suihkaus sitä imelämpää hajuvettä, päällä kerrankin mätsäävät alusvaatteet. Uuden deitin pokailu on naamioitu ovelasti “ei-jaksa-mennä-raflaan-mä-voin-kokkailla-jotakin” -himaillaksi. Muilla on netflix and chill, meitsillä on panopasta and chill. Tällä kaatuu se pihtareinkin tapaus."

Resepti löytyy Natan sivuilta.

PANOPASTA Eli lihapullapasta treffeille

Kahdelle

250 g spagettia

1 tlk tomaattimurskaa

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

400 g sika-nautajauhelihaa

1 ruukku tuoretta timjamia

2 tl suolaa

mustapippuria

1⁄2 dl raastettua parmesaania voita lihapullien paistamiseen

Silppua timjami hienoksi. Mausta jauheliha timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Vaivaa sekaisin ja pyörittele pieniksi pulliksi. Vaivaamiseen kannattaa käyttää jauhelihan muovirasiaa, niin säästyy tiskiltä. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.

Paista lihapullat voissa pannulla mediumiksi. Lisää pannulle sipuli ja valkosipuli ja kuullota.

Kaada tomaattimurska pannulle ja anna muhia miedolla lämmöllä kannen alla noin vartin ajan, kunnes lihapullat ovat sisältä kypsiä.

Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan al denteksi runsaasti suolatussa vedessä. Lisää spagetti kastikkeen joukkoon, pyöräytä kunnolla sekaisin. Lisää parmesaani ja tarjoile heti.

Vinkki! Panopastaa voi kokata vaikkei yrittäisi iskeä ketään. Tätä ei tosin kirjoittajan toimesta ole testattu, joten ei mene takuuseen.

4. Vapun valkosipulipasta

Juontajabisneksen ykkösbrändeihin ansiosta kuuluva Vappu Pimiä on paljon muutakin kuin napakka ja iloinen ruutukasvo. Hänet tunnetaan muun muassa koti-, lifestyle- ja ruokavaikuttajana.

Vappu on keittiökyky ja innostunut ruuanlaitosta jo pienenä.
Vappu on keittiökyky ja innostunut ruuanlaitosta jo pienenä.

Kuusi vuotta sitten Vapun Kotiliedessä julkaisema resepti yllätti myös hänet itsensä, se on yksi hänen perheensä suosikkeja, ja hän kirjoittaa Kotiliedessä etenkin miehensä rakastavan tätä simppeliä, kiireessäkin valmistuvaa pastaa.

400 g spagettia

3–5 valkosipulinkynttä

1 tl kuivattua chilirouhetta

1 dl tuoretta persilijaa

LISÄKSI

1 viipale kuivahtanutta leipää murustettuna

1 dl oliiviöljyä

4 rkl raastettua parmesaanijuustoa

Laita pastavesi kiehumaan. Lisää suolaa keitinveteen. Kun pastavesi kiehuu, lisää spagetti. Muista keittää pasta aina väljässä vedessä eli varaa tarpeeksi iso kattila ja runsaasti vettä.

Hienonna valkosipulit ja persilja. Kun spagetin keitinaikaa on jäljellä muutama minuutti laita oliviiviöljy, valkosipuli ja chilirouhe paistinpannulle ja kuullota, mutta ole tarkkana ettei valkosipuli pala. Lisää sekaan leivänmurut, persilja sekä suolaa ja pippuria. Leivänmuruja ei välttämättä tarvitse lisätä, jos sinulla ei ole vanhaa leipää.

Ota pannu pois liedeltä. Valuta spagetti ja kaada se pannulle muiden ainesten päälle ja pyörittele. Vappu Pimiän valkosipulipasta nautitaan raastetun parmesaanin kera.

5. Henri Alénin Mutti-pasta – ja taas tyhjenivät kauppojen hyllyt

Vuonna 2014 ravintoloitsija Henri Alén uusi Gullichsenien tempun tyhjentää kauppojen hyllyt jostain raaka-aineesta julkaisemalla ilmiöreseptin.

Tuolloin vielä nimellä Twitter tunnettu viestipalvelu X on ollut Henkan tunnettu vaikuttamispaikka. Palvelun nykymaineesta poiketen Henkka on esiintynyt X:ssä sopuisasti, hauskasti ja ihmisläheisesti.

Uudenvuodenpäivänä 2014 hän julkaisen täydellisen pastakastikkeen reseptin, jonka tiivistys kuuluisi "kärsivällisyyttä ja hyvää murskaa", mutta toki hän tviittasi yksityiskohtaisemmat ohjeet.

Henkka sai kaupoista häviämään Mutti-merkkiset tomaattisäilykepurkit. Alla alkuperäinen monena tviittinä julkaistu resepti hieman toimitettuna

Kohta tulee viserrys tomaattisoosin saloista tägillä #soosi. Tee elämästäsi parempi!

ja hyvän tomaattikastikkeen valistus ei ole tedettä, vaan taidetta. Hyvä murska, kärsivällisyyttä ja avot. Mun mielestä tomaattisoosi purkkitomaaetista on taidetta. Yksi parhasita ariruoan pilariesta.

1 prk Mutti-tomaattimurskaa (tai muuta hyvälaatuista tomaattimurskaa)

1 pieni sipuli

2 valkosipulinkynttä

0,6 dl oliiviöljyä

0,5 tl sokeria

0,5 dl punaviiniä

1. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia vähintään 10 minuuttia öljyssä matalalla lammöllä. Rakennat makeuden.

2. Lisää mukaan sokeri ja puolet tomaattimurskasta. Anna hautua 10 minuuttia. Lisää loput murskasta ja 2 desilitraa vettä. Hauduta sekoittaen.

3. Pidä poreileva lämpö, jatka hauduttamista 15 minuuttia ja lisää punaviini – eli tuo happamuus kastikkeeseen. Sekoita koko ajan.

4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja pippuria myllystä. Jos hifistelet, kaksi palaa appelsiininkuorta. Mausta rohkeasti.

5. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5 desilitraa parasta neitsytoliiviöljyä mitä saat. Älä keitä enää. Se tuo täyteläisyyden soosiin.

6. Sekoita kastike esimerkiksi keitetyn spagetin päälle heti kun pasta on valutettu. Siis heti. Ei päälle, vaan sekaisin.

6. Kapen hurmasi puolisonsa lohipastalla

Kaappaus keittiössä -ohjelmastakin tuttu ravintoloitsija Kape Aihinen on myös julkaissut ruokakirjoja ja kokkaillut esimerkiksi MTV:n aamuohjelmissa, joten kasvot ovat suomalaisille tutut.

Kape on kertonut liehitelleensä seurusteluaikoinaan puolisoaan ja lastensa äitiä tällä pastalla. Nykyisin pari on eronnut, mutta se ei johtunut pastasta.
Kape on kertonut liehitelleensä seurusteluaikoinaan puolisoaan ja lastensa äitiä tällä pastalla. Nykyisin pari on eronnut, mutta se ei johtunut pastasta.

Kape 24h -kirjassakin julkaistu resepti löytyy myös esimerkiksi MTV:n sivuilta

 tuoretta tilliä

200 g kylmäsavulohta

200 g lämminsavulohta

puolikas purjo

Voita paistamiseen

3 tl curryjauhetta

3 dl kuohukermaa

1/2 prk crème fraîchea

1rkl sitruunamehua

suolaa

mustapippuria myllystä

pastaa

Silppua tilli ja leikkaa lohet reilun kokoisiksi paloiksi. Tarkista, että kala on ruodotonta.

Pilko purjo ja paista sitä voissa kevyesti niin, että pinta ei ruskistu. Lisää curry ja anna kypsyä vielä hetken, kunnes purjo pehmenee hieman. Lisää kerma ja keitä kastiketta kokoon noin 5 minuuttia.

Kaada lohipalat joukkoon ja sekoita varovasti. Viimeistele ranskankermalla, sitruunamehulla ja tillisilpulla. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Tarjoa spagetin tai pennepastan kanssa ja tee lisukkeeksi värikäs salaatti.

Kapesta on muuten aina hyvä muistaa mainita, että hän on paitsi keittiönero, myös kova kiekkotaituri. Pelasihan hän kotikaupungissaan Turussa TPS:n A-junnuissa, ja unelmoi joukkuekaverinsa Saku Koivun tavoin NHL-urasta. Se tie ei toteutunut, mutta Kape on keittiössä todistanut taistelijankykynsä Suomen huipputasolla.

Tämän herkkupastan taika on curryn ja kerman liitossa.

7. Antti Rinteen pekonipasta oli jättimäinen virheen vuoksi

Vuoden 2015 vaalien alla Antti Rinne julkaisi SAK:n sivuilla pekonipastan reseptin. Äijäruoaksi lukeutuvaan pastaan tuli jättimäinen määrä rasvaisia ainesosia, ja pian media laskeskeli ruuan painoa ja ravintomääriä.

Antti varoittaa, ettei tätä määrää pidä syödä yksin, vaan jopa 10 hengen kesken.
Antti varoittaa, ettei tätä määrää pidä syödä yksin, vaan jopa 10 hengen kesken.

Myöhemmin Antti selitti, että antoi reseptin puhelimitse, ja mittasuhteet menivät väärin. Hän ei koska hän ei esimerkiksi muistanut, minkä kokoisia pekonipaketit ovat. Lisäksi annos oli ajateltu niin, että sitä oli tarkoitus syödä lämmitettynä. Jos se syötäisiin porukalla, pitäisi olla koko suku pöydässä.

Alkuperäinen linkki SAK:n sivuille onkin jo aikapäiviä sitten poistettu, mutta korjattu versio löytyy Uuden Suomen verkkosivuilta.

Kulttuurihistoriallisista syistä julkaisemme sen alkuperäisenä levinneen reseptin virheineen.

Vielä vuosia myöhemmin Antti totesi Iltalehdelle, ettei pasta enää juuri hänelle maistu, ja muistutti lihantuotannon ympäristövaikutuksista.

2 x 400 g pekonia

1,5 kpl punaista paprikaa

6 isoa valkosipulinkynttä

1 tl jauhettua mustapippuria

2 x 400 g mustaleimajuustoraastetta

500 g spagettia

6 dl vispikermaa

5 rkl oliiviöljyä

Leikkaa pekoniniput puolen sentin suikaleiksi, irrottele ja paista pannulla kypsiksi. Lisää kuutioitu paprika ja mausteet (murskatut valkosipulit ja mustapippuri). Sekoita, kunnes paprikat ovat pehmeitä. Lisää kerma.

Kiehauta seos jatkuvasti hämmentäen noin 10 min. Lisää toinen pussi juustoraastetta jatkuvasti sekoittaen, kunnes juusto sulaa. Siirrä pannu pois levyltä.

Keitä pari litraa vettä, lisää oliiviöljy ja spagetti. Keitä spagetti kypsäksi ohjeen mukaan ja kaada keitinvesi pois.

Lisää kastike spagetin sekaan ja sekoita kunnolla. Lisää toinen pussi juustoraastetta sekoittaen se kunnolla joka puolelle.

Jätä vetäytymään 10 minuutiksi, ja ruoka on valmis tarjottavaksi.

8. Vihreät kuulat -joulutorttu

Hyviin nettivillityksiin kuuluu huumori, ja sitä tarjoilee vihreät kuulat -joulutorttu.

Fazerin jouluun liitetty marmeladimakeinen jakaa somessa mielipiteitä, ja siitä käydään leikkimielisiä ja pitkiä argumenttisotia esimerkiiksi viestipalvelu X:ssä. Olikin vain ajan kysymys, koska siitä syntyy hassulta kuulostava, mutta itse asiassa perinteitä kunnioittava resepti.

Tuttua on perinteinen tähtitortun malli ja siihen yhdistettävä makea mönjä. Uutta on, että mönjä syntyy äkkimakeasta marmeladikarkista.

Toki Fazer on myös tuottanut villityksen myötä levitettävää vihreät kuulat -marmeladia.

Alkuperäinen resepti löytyy Soppa365:stä

1 pkt torttutaikinaa

1 pkt vihreitä kuulia

kananmuna voiteluun

Ota torttulevyt sulamaan hetki ennen leipomista ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Taittele tortut haluamallasi tyylillä. Paina keskelle kunnon kolo vihreää kuulaa varten. Voitele tortut kananmunalla.

Puolita vihreät kuulat ja aseta torttujen keskelle kupera puoli alaspäin ja sileä puoli ylöspäin. Paista n. 12 minuuttia. Vahdi, että kuulat eivät luiskahda pois torttujen päältä.