Sikke Sumari kertoo yllätyspäätöksestä – näin kävi taloudelle

74-vuotias ravintola-alan konkari pisti suunnitelmat jälleen uusiksi.
Kuin kotona Italiassa! Sikke Sumari astelee iloisesti uutta kotikatuaan Helsingin Eirassa ja Tehtaankatu tosiaan vaikuttaa kuin pieneltä Italialta.
Videolla Sikke vastaa Seiskan Kokkisota-haasteeseen.
Italian lippu liehuu maan jo vuonna 1925 ostaman Villa Hjeltin lipputangossa ja uusi italialaisravintola kerää innokkaita ruokailijoita. Vielä tarkenee myös terassilla.
Kohtalon oikusta Sikke on palannut takaisin vuosia pyörittämänsä Sikke´s ravintolan nurkille ja paikallinen italialaisravintola tarjoaa heti yllätyksen. Siken vanha tuttu, ehta italialainen Flavio onkin nykyisin töissä kyseisessä ravintolassa. Kuulumiset vaihdetaan englanniksi italialla höystettynä.

– En koskaan opetellut kunnolla italiaa, koska ajattelin, että opettelen kielen vuodessa, sitten kun asun siellä pysyvästi. Eikä Tonykaan ole italialainen, vaikka kaikki niin luulevat. Hän on suomenruotsalainen, Sikke toteaa aviomiehestään Tony Ilmonista.
Muutto peruttu
Sikke sanoo, ettei ole mikään Italia-asiantuntija, vaikka sitä monella mittapuulla onkin. Maassa on vietetty aikaa paljon ja pian markkinoille tulee Siken useiden ruokakirjojen sarjaa jatkava Sikke Ja Lieminen Toscanassa (Otava).
Kyseessä on yhteiskirja Italiassa asuvan Jaakko Luomasen kanssa. Kirjaa tehdessä Italiassa kului seitsemän kuukautta ja kävi selväksi, että Sikke ei tule muuttamaan Toscanaan.
– Kaipaan kuitenkin meren äärelle. Ja ei kylmää talvea. Kevät ja syksy olisi ok. Suomen kesästä en luovu ja nyt lapsenlapsiakin on jo kolme, minua tarvitaan täällä, 74-vuotias Sikke toteaa.

Fiilikset ja päätökset muuttuvat parhaimmillaan päivässä, mutta siinä että Sikke suunnitteli Italiaan bed and breakfast – tyylistä majataloa, ei ole mitään ihmeellistä.
– Se oisi vain ollut fakta, että olisin tehnyt jotain tuottavaa, jos oisin jäänyt sinne. Ei se mikään unelma ollut, vaan ihan käytännön mahdollisuuksia, Sikke linjaa nyt jo peruttua ajatustaan.
Hittejä ja huteja
Sikke muistetaan ennen muuta television Kokkisota-ohjelman juontajana, mutta televisio-ohjelmia on kerääntynyt roppa kaupalla muitakin. Nykypäivän tosi-tv ei innosta Sikkeä ollenkaan, vaikka mukaan on kysytty. TTK-kisa oli tosi poikkeus, mutta Sikke ei välittäisi sitäkään kerrata, kun ”ei kukaan sitä kuitenkaan enää muista”.

Ravintolapuolella Sikke on tehnyt paljon. On ollut menestyskonsepteja ja kovaa työtä. Välillä vastaan on tullut epäluotettavia kollegoja ja joskus vääriä siirtoja on tehty ihan omasta takaa. Viimeksi Sikke oli jatkuvalla syötöllä töissä nimeään kantavassa ravintolassa. Sitäkään ei ole ikävä.

– Sellaista tämä työ on, välillä onnistuu ja välillä ei. Myös sellaisesta tilanteesta pitää osata lähteä, joka ei toimi, Sikke toteaa rauhallisesti.
– Sikke´s kyllä toimi, mutta viisi vuotta ravintolaa sillä kertaa riitti ja myin sen pois, Sikke lisää.
Talous kantaa
Erityisen mukavaa on se, että talous antaa myöden nyt miettiä vaikkapa sen Italian kakkosasunnon hankkimista.
– En minä välttämättä ravintola-alalla ole rikastunut, mutta olihan Muhun tila, joka on nyt myyty. En tietenkään luopunut siitä halvalla. Onneksi maksoin etukäteen itselleni eläkettä, nekin tulivat tarpeeseen välillä, Sikke perustelee ja sanoo ettei ole edes käynyt Virossa luovuttuaan tilastaan. Suunta on aina eteenpäin, ei taaksepäin.
