Eetu Ampujan kommentti.

Kommentti: Leijonille kävi kylmät eikä Mikko Rantanen tehnyt maalin maalia – NHL-miljonäärin käytös kulisseissa pisti toimittajan silmään Tampereella

Suomi ei pelaa viikonloppuna jääkiekon maailmanmestaruudesta eikä enää edes kamppaile pääsystä loppuotteluun. Lauantain välierätrilleriin ei ole mitään asiaa, sillä tukkaan tuli jo ensimmäisessä kohtalonottelussa Kanadaa vastaan.

Mikko Rantanen Seiskan erikoishaastattelussa:

MM-turnaus on tyly formaatti. Juuri puolivälieräottelu eli ensimmäinen niin sanottu tosipeli määrittää pitkälti, jääkö kevätkarnevaali plusmerkkiseksi vai ei. Voitolla aukeaa tie mitalipeleihin, tappiolla koko touhu loppuu kuin seinään.

Leijonille tuli torstaina tappio, joten se oli sitten sitä myöten siinä. Kotikisojen sijoitus jää 7:nneksi. Se on vaatimaton suoritus hallitsevalle maailmanmestarille, mutta on hyvä nähdä myös tuloksen taakse. Suomi kaatui saappaat jalassa rajusti taistellen.

Kommentti: Menin Leijonien MM-matsiin ja petyin: Nokia-areenalla vedettiin aivan vihkoon – mitä Amanda Harkimon päässä pyörii?

Suomen raivoisa taistelu ei riittänyt Kanadaa vastaan. Leijonien MM-kisat on paketissa.
Suomen raivoisa taistelu ei riittänyt Kanadaa vastaan. Leijonien MM-kisat on paketissa.

Hävitä voi monella tavalla. Leijonilta nähtiin Kanadaa vastaan yritystä, eikä homma jäänyt työnteosta kiinni. Peli ei myöskään ollut mitään järkyttävää sekasotkua, sillä tontteja oli tehdä useampikin maali.

Ainoa pyyhe tulee siitä, että lataus saattoi mennä paikoin jopa yli. Se näkyi Suomelle epätyypillisenä yli-innokkuutena, kun välillä hyökättiin pää kolmantena jalkana ja Kanada pääsikin vaarallisiin vastahyökkäyksiin. Niistä tuli myös maaleja omiin.

Sir Juhani Tamminen muistuttaisi myös kuuluisasta kiekkoprinsiipistä: maalivahti vastaan maalivahti. Kanadan Samuel Montembeault ei saa seurajoukkueessaan Montreal Canadiensissa aina edes silmiään kiinni, mutta oli eilen Nokia-areenassa häikäisevässä vedossa.

Sitä vastoin Suomen Emil Larmille ensimmäinen maali livahti liian helposti – olkoonkin, että laukaus oli yllättävä ja että Atte Ohtamaa vietiin tilanteessa kebabkioskin kautta kahville. Larmi ei silti pystynyt venymään haamupelastuksiin.

Samuel Montembeault oli mies paikallaan Kanadan maalinsuulla.
Samuel Montembeault oli mies paikallaan Kanadan maalinsuulla.

Larmia tai ketään muutakaan yksittäistä pelaajaa on kuitenkaan turha alkaa syytellä. Leijonien kollektiivi on aina voittanut ja hävinnyt joukkueena, niin nytkin. Mutta joukkueurheilussa voittaakseen parhaiden pelaajien on oltava parhaita pelaajia.

Kanadan kokoonpano ei häikäissyt kovilla nimimiehillä, mutta sieltä löytyi riittävästi laatua lapioida tarvittavat kiekot Suomen häkkiin. Leijonien ykköspyssyillä jäi kuti piippuun – mistä päästäänkin sujuvasti Mikko Rantaseen.

Colorado Avalanchen turkulainen varakapteeni on aidosti supertähti NHL:ssä. Rantanen hurjasteli päättyneellä kaudella kovimmat suomalaispelaajan tehopisteet tällä vuosituhannella. Varsinkin 55 tehtyä runkosarjamaalia on mykistävä lukema.

Kanadalaiset onnistuivat kohtalonottelussa pysäyttämään Suomen ja Mikko Rantasen.
Kanadalaiset onnistuivat kohtalonottelussa pysäyttämään Leijonat ja Mikko Rantasen.

Valtaisaa ryöpytystä! Megatähti Mikko Rantanen esitteli taitojaan Leijonien hotellilla – antoi isän kädestä Kaapo Kakolle: Mörkö riensi halaamaan

Joten miten on mahdollista, ettei Rane iskenyt MM-kotikisoissa maalin maalia? Toki yhdeksällä syöttöpisteellä irtosi Leijonien sisäisen pistepörssin voitto, mutta yhtäkään maalia 55 miljoonan dollarin NHL-sankari ei onnistunut Tampereella tekemään.

Miten se on selitettävissä? No, mahdollisia syitä voisi alkaa luetella. Kuten sen, että Rantanen on pelannut viimeisen kahden vuoden aikana poskettoman paljon jääkiekkoa. Viime kausikin loppui vasta juhannuksen tienoilla.

Rantanen raastoi ja taisteli vimmatusti, mutta lopulta jäi vain luu käteen.
Rantanen raastoi ja taisteli vimmatusti, mutta lopulta jäi vain luu käteen.

Sekin voisi olla syy, ettei Suomen ykkösketjun yhteispeli ottanut oikein toimiakseen missään vaiheessa. Ja se, ettei päävalmentaja Jukka Jalonen halunnut kirveelläkään – paitsi ihan lopussa pakon edessä – kokeilla toisenlaisia ketjukoostumuksia.

NHL-tähti Mikko Rantanen äkkäsi hotellin aamupalalla paikallisen erikoisuuden – Leijonien turkulaistähdiltä kovaa puhetta Tampereesta

Sekin olisi ihan validi selitys, että Leijonissa pelataan varsin erilaista jääkiekkoa kuin Coloradossa. Ja se, että Suomen paidassa Ranen peliajat jäivät selvästi siitä, mihin hän on Avalanchessa tottunut tahkoamaan.

Rantanen oli taiston tauottua ymmärrettävästi kallella kypärin.
Rantanen oli taiston tauottua ymmärrettävästi kallella kypärin.

Seiska teki ratsian ruotsalaisfanien tukikohtaan – DJ:ltä suorat sanat Cha Cha Chasta, fani huusi selkosuomella ”Kylmä Karhu!”

Eli syitä ja selityksiä olisi vaikka kuinka, mutta Rantanen ei selittele. Kirvelevänkin torstai-tappion jälkeen hän kommentoi C Morelle, ettei tänään riittänyt ja että vastustaja oli parempi. Suoraselkäistä toimintaa, vaikka sisältä korpesi varmasti.

Mikon käytös kulisseissa pisti muutenkin silmään. Piipahdin pari kertaa haastattelemassa Leijonia Tampereella, jossa juuri supertähti Ranen kommentit olivat kaikista kovinta valuuttaa. Hän hoiti kaikki velvoitteensa moitteetta.

Rantasen komposiitti ei ollut kuuma Tampereella. Hän ei tehnyt MM-kotikisoissa yhtään maalia.
Rantasen komposiitti ei ollut kuuma Tampereella. Hän ei tehnyt MM-kotikisoissa yhtään maalia.

Ilmiselvältä kuulostavan asian mainitseminen voi ihmetyttää lukijaa, mutta hyvin usein median pressitilaisuudet ovat pelaajille pakkopullaa. Kaikki käyttäytyvät aina hyvin, mutta monesta näkee, että voisihan tästä jo pikkuhiljaa hipsiä muuallekin.

Rantanen on myös tässä suhteessa huippuluokan ammattilainen.

Mieleen on jäänyt erityisesti MM-turnauksen ensimmäinen haastattelutilaisuus, joka alkoi melkein tunnin suunniteltua aikataulua myöhässä. Leijonilla oli jo valmiiksi pitkä päivä takana.

Paljastus kulisseista: Leijonien tuntemattomin hyökkääjä hermostui USA:n päävalmentajalle – ”En ollut hirveän innoissani”

Vastikään Suomeen saapunut Rantanen vaikutti tamperelaishotellissa rättiväsyneeltä. Silti hän oli viimeinen Leijona, joka poistui tilaisuudesta.

Vielä ulos lähdettäessä häntä pyydettiin kirjoittamaan nimmareita läjään Leijonien pelipaitoja – ei ongelmaa. Hommat hoituivat kiltisti ja hymy huulilla. Ranella oli aikaa kaikille.

Terveisiä kriitikoille! Kasperi Kapanen lataa täyslaidallisen: ”Paljon tulee paskaa niskaan”

Voi olla, ettei Rantasta ihan hetkeen nähdä MM-kisoissa. Coloradon tasoinen tähtinippu ei nimittäin välttämättä enää sula näin aikaisessa vaiheessa pudotuspelejä.

Maaleja ei nyt nähty, mutta Rane hoiti muutoin pisteet kotiin. Nousiaisten suurmies osoitti suuruutensa myös kaukalon ulkopuolella.

Eetu Ampuja, erikoistoimittaja